Ontstaan van Stichting Wireon

Wireon staat voor: WIskunde- en REkenONderwijs.
Het kerndoel van Wireon is het maken van een gratis toegankelijke website waarop alles te vinden is over rekenen en wiskunde.

Stichting Wireon is een initiatief van Inge van der Heijden, Carlos en Breg Verbruggen en Peter Sevens.

Inge van der Heijden is bevoegd wiskunde-docente en geeft al jaren bijles aan leerlingen/studenten in de leeftijd van 12 tot en met 46 jaar. Van VMBO tot en met Universiteit heeft zij een ruime ervaring en wil deze ervaring delen met meer mensen dan alleen diegenen die de mogelijkheid hebben om naar haar wiskunde-centrum in Veldhoven te komen. Het feit dat het grotendeels van het inkomen van de ouders afhankelijk is of een leerling bijles (en daarmee vaak een voldoende voor wiskunde) kan krijgen zit haar al lange tijd dwars.

Carlos en Breg Verbruggen hebben een bedrijf dat interactieve media ontwikkelt. Het steeds groter wordende verschil tussen arm en rijk zien zij als een slechte ontwikkeling. Zij willen graag iets doen om deze verschillen kleiner te maken. Met hun kennis en ervaring, o.a. opgedaan door het werken aan projecten van uitgeverijen van schoolboeken, willen zij een bijdrage leveren aan het vergroten van gelijke kansen voor iedereen.

Peter Sevens is al sinds zijn twaalfde een groot voorstander van het gratis verspreiden van kennis. Hij ontwikkelde zich als programmeur in o.a. Linux en Python en is goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ICT en internet. Met zijn brede kennis over soft- en hardware en zijn kijk op de toekomst met de blik van de jeugd is hij een onmisbaar deel van de groep.

Het eerste idee dat zich ontwikkelde was het maken van een digitale wiskunde-methode die gebruikt zou worden op scholen. Het zoeken van een uitgever die bereid zou zijn dit project onder zijn hoede te nemen wierp meteen al veel weerstand op bij ons. We wilden juist dat het voor iedereeen gratis toegankelijk zou worden en een uitgever zou er noodgedwongen geld voor moeten gaan vragen aan de gebruikers. Ook zijn we erg gehecht aan onze vrijheid in de manier waarop we ons idee willen realiseren.
Vrij snel werd dus al besloten dat we een andere weg moesten vinden. Het oprichten van een Stichting en via deze Stichting fondsen werven om onze site te gaan maken bleek een beter plan dus daar is mee gestart.


Doel van de website

De methode-site wordt gratis toegankelijk voor iedereen en blijft vrij van ongewenste reclame. De gebruiker zal in staat zijn geheel zelfstandig elk gewenst niveau dat bereikbaar is met zijn/haar capaciteiten, te behalen. D.m.v. uitleg, voorbeelden, oefening (ook in de vorm van spelletjes) en evaluatie, zal de site alles op het gebied van rekenen en wiskunde (van basis- tot en met middelbaar onderwijs) aanbieden in een heldere, gebruiksvriendelijke structuur.

Maatschappelijk belang

De site zal een bijdrage leveren aan de aanpak van de volgende problemen:

1. Het lerarentekort/onbevoegde leraren voor de klas.
2.a. Mensen die een (vervolg-)opleiding willden doen maar daarvoor niet de juiste vooropleiding hebben.
b. Schoolverlaters zonder diploma.
c. Mensen die zich willen voorbereiden op het staatsexamen wiskunde.
3. Ondernemers moeten zich meer gaan inzetten om hun werknemers om- of bij te scholen.
4. Nederland moet kenniseconomie worden.
5. Vraag naar geschoolde arbeiders in het MKB.
6. Gebrek aan rekenvaardigheden bij PABO-studenten.

1. Het lerarentekort/onbevoegde leraren voor de klas.
De computer zal nooit een leraar voor 100% kunnen vervangen maar voor 75% wel. Als in de toekomst het gebruik van de site ervoor kan zorgen dat een klas op de middelbare school genoeg heeft aan bijvoorbeeld één vierde van het aantal les-uren van een docent, zijn er veel minder leraren nodig. Onbevoegde leraren die ongetwijfeld hun best doen om goed les te geven, zouden goed lesmateriaal kunnen vinden op de site en deze naar believen, zonder kosten kunnen gebruiken.

2.a. Mensen die een (vervolg-)opleiding willen doen maar daarvoor niet de juiste vooropleiding hebben.
Uit ervaring van Inge van der Heijden is gebleken dat het heel vaak voorkomt bij leerlingen dat hun keuze voor een vervolgopleiding ernstig wordt beperkt doordat ze als zo jong gedwongen worden een 'profiel'-keuze te maken (vergelijkbaar met het vroegere vakkenpakket). Bijna altijd is wiskunde hierbij de belangrijkste factor. M.b.v. de site kan iedereen straks alsnog het benodigde niveau behalen en vergroot hij/zij hiermee de mogelijkheid alsnog de vervolgopleiding te doen die hij/zij eigenlijk graag wil.

2.b. Schoolverlaters zonder diploma.
Het probleem van de mensen die zonder diploma de school verlaten is al jaren ernstig aan het groeien. Echte oplossingen op grote schaal zijn nog niet gevonden. We hopen dat onze site een inspiratie zal zijn voor mensen met voldoende kennis en vaardigheden op andere vakgebieden om voor elk examenvak, volgens hetzelfde concept, een methode te maken zodat iedereen vanaf elke plek waar een internetverbinding is, in zijn/haar eigen tempo en op eigen niveau kennis kan verwerven.

2.c. Mensen die zich willen voorbereiden op het staatsexamen.
Aansluitend op de punten 2.a en 2.b. geldt voor iedereen die staatsexamen wiskunde wil doen op welk niveau dan ook, de site de mogelijkheid biedt voor een gedegen voorbereiding hierop.

3. Ondernemers moeten zich meer gaan inzetten om hun werknemers om- of bij te scholen.
Zoals al eerder gemeld is wiskunde voor heel veel opleidingen een onmisbare basis. Als ondernemers hun werknemers (of zichzelf) willen om- of bijscholen, kan de methode-site dan ook een zeer waardevolle basis vormen. Op aanvraag is het mogelijk om het deel van de methode dat binnen een bedrijf gebruikt gaat worden, geheel in de 'huisstijl' van het bedrijf aan te bieden.

4. Nederland moet kenniseconomie worden.
De productie wordt in een razend tempo verplaatst naar landen waar de lonen een stuk lager liggen. Dit is heel begrijpelijk, het bedrijfsleven is gedwongen een concurrentie[positie in te nemen. Om Nederland economisch sterk te houden, zullen we ons moeten richten op andere talenten die we hebben. De kreet 'Nederland, kenniseconomie' zal niet alleen bij een kreet moeten blijven. Een digitale wiskunde-methode die voor iedereen gratis toeganlijke is, geeft iedereen gelijke kansen op ontwikkeling en zal een belangrijke bvijdrage leveren aan het niveau van alle werknemers.

5. Vraag naar geschoolde arbeiders in het MKB.
De bestgekwalificeerde werknemers worden vaak aangetrokken door de grote bdrijven waardoor de vraag naar goedgeschoolde werknemers in het midden- en kleinbedrijf toemeent. De methode-site zal ertoe bijdragen dat ook het midden- en kleinbedrijf gemakkelijker bekwaam personeel kan vinden.

6. Gebrek aan rekenvaardigheden bij PABO-studenten.
Wat valt hier nog aan toe te voegen? Het is uitgebreid in het nieuws geweest dat de huidige PABO-studenten een ernstig gebrek aan rekenvaardigheden blijken te hebben. Dat is niet zo vreemd. Enerzijds worden ze op de middelbare school 'gedwongen' jaar in jaar uit alles met de rekenmachine te doen, anderzijds moet een PABO-student zich bekwamen in veel uiteenlopende vakken en is het nagenoeg onmogelijk om in elk vak even goed ontwikkeld te zijn.
De site zal niet alleen de mogelijkheid bieden aan de studen (en onderwijzers/onderwijzeressen die hetzelfde probleem hebben) hun eigen rekenvaardigheden te ontwikkelen maar ook goed lesmateriaal ter beschikking stellen.

Financiering van de methodesite

Het maken van de methode-site gaat ontzettend veel tijd en daarmee ook geld kosten. Eenmaal klaar zal ze ook heel veel geld gaan besparen aan o.a. salarissen van leraren, dure lesboeken en cursussen. Het Ministerie van Onderwijs, het bedrijfsleven, anders Stichtingen die een doel nastreven dat aansluit bij het onze en gebruikers die een vrijwillige bijdrage willen storten, zullen moeten zorgen voor de financiering. Als blijkt dat er niet voldoende draagkracht is in de maatschappij zullen we alsnog noodgedwongen moeten overgaan tot het benaderen van een uitgever of andere 'geldschieter' die achter dit project staat of er alleen op uit is om er heel veel geld mee te verdienen. Dan zal het een commerciëel project worden en wordt ons ideaal, gelijke kansen op ontwikkeling voor iedereen, helaas niet verwezenlijkt.

Fasering

Omdat de uiteindelijke versie van de methode-site een zeer compleet product moet gaan worden en het om een zeer uitgebreid project gaat, is besloten om het geheel op te delen in verschillende fasen. De eerste fase is de uitleg van alle onderwerpen die een VMBO leerling moet beheersen voor het eindexamen, compleet af te werken. Doel is om dit afgerond te hebben ruim voor het eindexamen van mei 2007.



Laatst aangepast: 14/01/2007 22:34 - Best bekeken in Firefox - Valide HTML 4.01 en CSS 3