Statuten/Bestuur


Onder voorbehoud van typefouten.




Naam en zetel

Artikel 1:
De stichting draagt de naam: Stichting Wireon.
Zij is gevestigd te Hapert (Gemeente Bladel).


Doel

Artikel 2:
1. De stichting stelt zich ten doel het bevorderen van de kennis en de vaardigheid van iedereen op het gebied van rekenen en wiskunde door middel van het bevorderen van de toegankelijkheid van rekenen en wiskunde voor iedereen een en ander in de meest ruime zin des woords.
2. Zij tracht dit doel te bereiken door:
a. het aanbieden van gratis toegang tot de digitale wiskundemethode op internet;
b. het ontwikkelen en uitgeven van lesmateriaal concreet en digitaal;
c. het ontwikkelen en uitgeven van educatief spelmateriaal concreet en digitaal;
d. het geven van workshops;
e. alle andere wettige middelen die een bijdrage kunnen leveren aan de verwezenlijking van voormelde doelstelling.


Vermogen

Artikel 3:
1. De stichting verkrijgt de voor de nastreving van haar doel benodigde middelen uit:
a. de opbrengst van activiteiten door de stichting te organiseren;
b. vrijwillige bijdragen, schenkingen, erfstellingen, legaten en overige toevalligebaten;
c. subsidies.
2. Erfstellingen kunnen slechts worden aanvaard onder voorrecht van bedoelbeschrijving.


Bestuur; samenstelling, benoeming en ontslag

Artikel 4:
1. Het bestuur van de stichting bestaat uit tenminste drie leden.
Indien het bestuur te eniger tijd uit minder dan het minimum aantal bestuursleden als voormeld mocht bestaankan het niettemin geldige besluiten nemen tenzij het betreft besluiten tot fusie als bedoeld in artikel 309 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, tot wijziging van de statuten, ontbinding van de stichting of aanvrage van het faillossement van de stichting of aanvrage tot surséance van betaling van de stichting.
2. Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester en zo nodig een waarnemend-voorzitter, een waarnemend secretaris en een waarnemend-penningmeester.
De functies van secretaris en penningmeester kunnen in een persoon verenigd zijn.
3. Het bestuur stelt met inachtneming van het in lid 1 van dit artikel hieromtrent bepaalde het aantal bestuursleden vast en voorziet in de vacatures.
4. Aan het vervullen van enige functie in het bestuur is generlei vergoeding verbonden; wel kunnen de daartoe noodzaklijk te maken kosten bij de stichting in rekening worden gebracht.

Artikel 5:
1. Op de eerste bestuursvergadering van elk kalenderjaar treedt tenminste een lid van het bestuur af volgens een door het bestuur op te maken rooster van aftreding.
Indien in enige jaar om welke reden ook aftreding niet aan de orde wordt gesteld, wordt het volgend gemeld rooster aftredende bestuurslid geacht te zijn herkozen in dezelfde bestuursfunctie als voorheen.
2. Bij inperking of uitbreiding van het aantal bestuursleden zal zonodig op de eerstvolgende bestuursvergadering een nieuw rooster van periodieke aftreding moeten worden gemaakt waarbij de aftreding volgens het oude rooster zoveel mogelijk gevolgd zal moeten worden.
3. Een lidmaatschap van het bestuur eindigt:
a. door periodieke aftreding als hiervoor gemeld;
b. door ontslagneming;
c. op het einde van het jaar waarin het betrokken bestuurslid de vijf en zestig jarige leeftijd heeft bereikt, tenzij hiervan om bijzondere reden wordt afgeweken;
d. door ongevraagd ontslag, alleen te verlenen bij besluit van het bestuur in een bestuursvergadering met tenminste twee/derde gedeelte van de geldige uitgebrachte stemmen, in een speciaal daartoe belegde vergadering waarin tenminste drie/derde gedeelte van het aantal zitting hebbende bestuursleden aanwezig is;
e. door overlijden.


Bestuur; werkwijze

Artikel 6:
1. Bestuursvergaderingen worden gehouden in de gemeente waarin de stichting haar woonplaats heeft.
2. Het bestuur vergadert zo dikwijls de voorzitter zulks nodig oordeelt, doch tenminste twee maal per kalenderjaar.
Bovendien kunnen andere bestuursleden, tenminste een/vierde gedeelte van het bestuur uitmakende, een vergadering convoceren.
3. De convocaties geschieden schriftelijk onder opgave van de agenda tenminste vijf dagen voor de datum van de vergadering.
4. Over volgens het vorenstaande behoorlijk ter kennis van het bestuur gebrachte agendapunten wordt, voorzover in deze statuten geen grotere meerderheid is voorgeschreven, bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen besloten.
5. Over zaken wordt mondeling gestemd, tenzij tenminste een/vierde gedeelte van het bestuur schriftelijk stemming mocht vorderen.
Over personen wordt schriftelijk gestemd tenzij het betreffende besluit mondeling met algemene stemmen genomen wordt.
6. Bij staking van stemmen over personen beslist het lot.
7. Schriftelijke stemming geschiedt bij gesloten niet ondertekende briefjes.
8. In afwijking van het vorenstaande kan ook over niet behoorlijk ter kennis van het bestuur gebrachte agendapunten worden gestemd mits het bestuur voltallig aanwezig is en het besluit tot stemming met algemene stemmen wordt genomen.
9. Raadpleging van de bestuursleden kan, mits schriftelijk en met algemene stemmen ook geschieden zonder het houden van een bestuursvergadering, tenzij het fusie als bedoeld in artikel 309 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, wijziging van de statuten, ontbinding of aanvraag van faillissement of surséance van betaling van de stichting betreft.


Bestuur; vertegenwoordiging

Artikel 7:
De stichting wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door het bestuur. De bevoegdheid tot vertegenwoordiging komt mede toe aan hetzij de voorzitter handelend tezamen met de secretaris, hetzij de voorzitter handelend tezamen met de penningmeester, hetzij de secretaris handelend tezamen met de penningmeester.

Artikel 8:
Het bestuur is bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding en bezwaring van registergoederen en tot het aangaan van overeenkomsten waarbij de stichting zicch als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een ander verbindt.


Boekjaar, jaarstukken

Artikel 9:
1. Het boekjaar van de stichting loop gelijk aan het kalenderjaar.
2. Binnen drie maanden na het eindigen van enig boekjaar wordt een bestuursvergadering gehouden waarin de secretaris verslag uitbrengt over het afgelopen jaar en waarop de jaarrekening over dat jaar wordt vastgesteld.
3. Vaststelling van de jaarrekening conform de door de penningmeester overgelegde stukken strekt deze tot décharge.
Statutenwijziging, fusie, ontbinding, faillissement en suréance van betaling


Statutenwijziging, fusie, ontbinding, faillissement en surséance van betaling

Artikel 10:
Besluiten tot fusie als bedoeld in artikel 309 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek tot wijziging van de statuten, tot ontbinding van de stichting, tot aanvraag van haar faillissement of surséance van betaling kunnen slechts worden genomen met een meerderheid van tenminste drie/vierde gedeelte van de geldig uitgebrachte stemmen in een opzettelijk daartoe belegde vergadering, waarin tenminste vier/vijfde gedeelte van het aantal zitting hebbende bestuursleden aanwezig is; wordt in de bijeengroepen vergadering een besluit tot fusie als bedoeld in artikel 309 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, tot wijziging van de statuten of tot ontbinding of aanvraag tot surséance of faillissement worden genomen met gemelde meerderheid van de stemmen, ongeacht het aantal van de ter vergadering aanwezige bestuursleden.

Artikel 11:
1. De vergadering, die tot ontbinding van de stichting besluit, bepaalt tevens bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen en bestemming, welke aan het vermogen van de stichting zal worden gegeven.
Deze bestemming zal zoveel mogelijk in overeenstemming met het doel van de stichting moeten zijn.
2. De vereffening van de stichting geschiedt door het bestuur.
3. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van deze statuten zoveel mogelijk van kracht.
4. De stichting houdt op te bestaan op het tijdstip waarop geen aan de vereffenaars bekende baten meer aanwezig zijn.
Door de vereffenaars wordt daarvan opgaaf gedaan aan de registers waar de stichting is ingeschreven.


Huishoudelijk reglement

Artikel 12:
Het bestuur kan tot nadere uitwerking van de statuten een huishoudelijk reglement opstellen, dat geen bepalingen mag bevatten welke in strijd zijn met deze statuten.


Slotbepaling

Artikel 13:
Ingeval van onvolledigheid of onduidelijkheid van de statuten beslist de voorzitter.
Slotverklaring
Tenslotte verklaren de comparanten:
A. dat in afwijking van het bepaalde artikel 9 van deze statuten het eerste boekjaar loopt van heden tot en met een en dertig december aanstaande;
B. dat in afwijking van het bepaalde artikel 4 van deze statuten voor het eerst als bestuurder fungeren"
1. de Heer Jacobus de Lange, als voorzitter;
2. de comparante als secretaris/penningmeester;
3. de Heer Cornelis van der Heijden, als bestuurslid.
De comparante is aan mij, notaris, bekend.
Waarvan akte in minuut opgemaakt is verleden te Bladel op de datum in den hoofde dezer gemeld.
Na opgave van de zaklijke inhoud dezer akte en een toelichting erop aan de compramenten door mij, notaris, heeft deze verdolgens verklaard van de inhoud dezer akte te hebben kennis genomen, de toelichting te hebben verkregen, te zijn gewezen op de gevolgen die voor haar uit deze akte voortvloeit en op volledige voorlezing dezer akte geen prijsd te stellen waarna ik, notaris, de beperkte voorlezing bedoeld bij artikel 43 lid 1 der Wet op het notarisambt heb gedaan.
Vervolgens is deze akte ondertekend door de comparante en mij, notaris.
w.g. I.J.M. van der Heijden, J.H.M. van Voskuijlen.




Laatst aangepast: 07/02/2007 21:58 - Best bekeken in Firefox - Valide HTML 4.01 en CSS 3